Участници в курс "Графичен дизайн" и тяхната преподавателка заеха второ място в Международен хакатон "ActInSpace" | ДП Българо-Германски център за професионално обучение клон Плевен
bgdeen
16
ное
2020

Участници в курс „Графичен дизайн“ и тяхната преподавателка заеха второ място в Международен хакатон „ActInSpace“

Участници от курс „Графичен дизайн“ (25.06-15.12.2020), заедно с тяхната преподавателка инж. Милена Абрашева се включиха в международен хакатон ActInSpace. Събитието е инициирано от Френската космическа агенция (CNES), подкрепено от Европейската космическа агенция (ЕКА) и Мрежата за бизнес инкубатори на ЕКА (European Space Agency-Business Incubation Centers). Международната инициатива се проведе на 13-14 ноември 2020, под патронажа на Министерството на икономиката на Република България и с подкрепата на Френско-българската търговска и индустриална камара.

В началото на т. нар. „хакатон“ се задава „предизвикателство“, което трябва да разрешат екипи от 2 до 5 човека като представят иновативен подход за преодоляване на проблема. Участниците могат да изберат предизвикателства от множество области, включващи: сателити, безпилотни летателни апарати, аеро-космическо инженерство, телекомуникация и навигация, сигурност, лазери, антени, роботика, оптика, материалознание, информационни технологии, изкуствен интелект,  наблюдение на Земята, околна среда, климат, селско стопанство, здравеопазване и др. Екипите работят онлайн и в рамките на 24 часа трябва да предложат иновация за решаване на предизвикателството.

В рамките на курс „Графичен дизайн“ в ДП БГЦПО – клон Плевен се обособява екип в състав: инж. Милена Абрашева – преподавател и обучаемите: Надежда Тотева и Екатерина Петрова-Иванова, които работят по тема: Green Water – решаване на проблема с изчерпване на водните ресурси на Земята. По-късно към екипа се присъединяват Дина Сиракова – еколог от София и Йото Йотов – магистър по компютърен дизайн и промишлени технологии, тъй като темата им допада и смятат, че могат да бъдат полезни за разрешаване на проблема.

Оценяването се извършва по определени критерии и разработена за целта точкова система. За радост на ДП БГЦПО клон Плевен, екипът от курс „Графичен дизайн“ е класиран на второ място, което е безспорен успех и висока оценка на международно ниво за тяхната изобретателност и продуктивна работа в екип.

Събитието се провежда едновременно в 45 държави и 77 града. ActInSpace е единственото състезание за иновации в света, което предлага възможност за работа с патенти на Френската космическа агенция (CNES) и Европейската космическа агенция (ESA).

Green-Shipping-pic изтеглен файл (1) изтеглен файл