Трябва да бъдем съпричастни с живота и проблемите на хората – казва Детелина, личен асистент към Община Плевен | ДП Българо-Германски център за професионално обучение клон Плевен
bgdeen
16
яну
2023

Трябва да бъдем съпричастни с живота и проблемите на хората – казва Детелина, личен асистент към Община Плевен

Детелина Кръстева е участвала в няколко обучения, предлагани от ДП БГЦПО Клон Плевен – „Текстобработване“, „Административно обслужване“ и „Социален асистент“, но свързва своето призвание и интереси с грижата за другите, тоест обучението по част от професия „Социален асистент“, специалност „Подпомагане на възрастни“ изиграва определяща роля в нейното професионално развитие и реализация.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Какво научихте по време на обучението за „Социален асистент“?

Детелина Кръстева: Курсът за „Социален асистент беше много интересен за мен. Научих как мога да оказвам първа помощ на възрастни хора, включително след прекаран инфаркт, инсулт, как да им давам лекарствата и др.

ДП БГЦПО Клон Плевен: В такъв случай разбирам, че Ви харесва идеята да помагате на хората?

Детелина Кръстева:  Помагам, но това е много тежка работа, особено когато се грижиш за хора, които живеят сами и няма на кого друг да разчитат.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Какво се случи след приключването на обучението за „Социален асистент“?

Детелина Кръстева: Започнах работа по програма към Дирекция „Бюро по труда“ – гр. Плевен за период от четири години, след това се грижих известно време за възрастни хора, на свободен принцип, после бях наета към Община Плевен по програма, съгласно която се грижих за 7-8 човека в различни дни, но не издържах на комплексното натоварване и се върнах отново на варианта частна практика. Бившият ми работодател спомена, че един колега има нужда от човек да го гледа, тъй като беше с инсулт, диабет, изоставен, ходех всеки ден при него.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Как се справяте с проблема „привързване към потребителя“, който е от чисто емоционално и човешко естество?

Детелина Кръстева: В момента съм личен асистент на една баба, всяка сутрин й се обаждам и проверявам дали е добре. Личният асистент е с много ограничено лично време, докато социалният асистент има кой да го замества.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Преди време ми сподели, че си доволна от работата и от възнаграждението, все още ли е така?

Детелина Кръстева:  Да. Въпреки, че трудно се работи с възрастни хора, възнаграждението е добро и има смисъл да продължавам.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Какво ще посъветвате други хора, които се чудят дали да запишат някакво обучение?

Детелина Кръстева: Да се ориентират към обучението за „Социален асистент“ или към друга професия, която им харесва. Аз специално имам много професии, но това ме грабна – да помагам на хората. Друго, което научих е че трябва да бъдеш съпричастен към живота на другите и проблемите им. Не трябва да мислиш единствено за себе си.

Месец след интервюто срещам Детелина забързана и изкачваща стръмна улица на път за дома, след дълъг и динамичен ден, свързан с избраната професия и призвание. Постоянството й доказва, че това което е избрала да прави й дава смисъл и я кара да се чувства полезна, отговорна, щастлива и удовлетворена.

65651467_2657277820949772_8557527264160382976_n 67724279_2713925968618290_4500172436741816320_n P1090301