След като завърших обучението веднага започнах работа и оттогава не съм спирал – Якуб Караачлъ | ДП Българо-Германски център за професионално обучение клон Плевен
bgdeen
15
апр
2021

След като завърших обучението веднага започнах работа и оттогава не съм спирал – Якуб Караачлъ

Това интервю е вдъхновено от серия снимки, изпратени на фейсбук страницата ни от наш курсист Якуб Караачлъ. Снимките бяха придружени от скромния текст: „Това е резултата от обучението“. Потърсихме го, за да ни разкаже, какво се е случило през изминалите 15 години и как е успял да реализира толкова много обекти с прецизност, творчество и оригиналност…

Какво научихте по време на обучението в ДП „БГЦПО-клон Плевен?

Обучавах се през 2006 година в сферата на строителството: подови настилки-външни и вътрешни, гипсокартон, мазилка, топлоизолация. Участвал съм също в направа на растерен таван в стола на ДП БГЦПО – клон Пазарджик. След като завърших веднага започнах работа и оттогава не съм спирал. Работя заедно с брат си, обучих и него. Той е добър в чертежите и работим в екип.

Разкажете ни повече за трудовия си път. 

По време на производствената практика в БГЦПО – Клон Плевен, работих в Плевенска фирма, която ме нае след приключване на моето обучение. После заминах в Чехия при приятели, които се занимаваха с изпълнение на гипсова мазилка – планирах да остана три седмици, които в последствие се оказаха три месеца, по време на които натрупах практически опит. Видях манастира в Златна Прага и релсата на Центъра на Европа. След като се завърнах в България – работих 6 месеца с турбозол – гипсова мазилка на Кнауф във фирма в гр. София. Със същата фирма се прехвърлих на интересен обект в гр. Смолян – направихме мазилката на кръглите тавани на новата църква, а също така участвахме в довършителни работи на прилежащата към нея сграда. В последствие бях ангажиран от строителна фирма в гр. Плевен и се включих в ремонт на четири етажа от хотел Ростов. Следващият ми обект беше в родния ми град Никопол, където правих ремонт в общината, а след това и ресторант „Голд“ – таван, стени, под, 240 квадрата настилка от естествен камък, по проект на инж. Георги Кочков.

Оттогава се прочух и постоянно имам заявки за ремонти. Заедно с брат ми правихме ремонт на общинска аптека, на частни къщи и апартаменти. Правим и по-сложни изпълнения – например таван дълъг 7 метра и широк 5 метра, използваме сложни геометрични форми и различни цветове.

Доколкото разбирам не Ви се налага да търсите клиенти, по-скоро те идват при Вас?

Да, никога не съм търсил клиенти, даже някой път съм си изключвал телефона и два пъти съм си сменял телефонния номер. Ние работим с наши материали – клиентите само избират цветовете. 30 процента от стойността на ремонта се заплаща като капаро, 30 процента след определен период, а останалите 40 процента остават да бъдат внесени накрая, тъй като клиентът може да има някакви забележки.

Какво друго научихте от нашите преподаватели, освен чисто професионалните умения?  

Много грозно пишех. Първият ден държахме изпит – входящ тест със задачи, който издържах, но комисията ме извика след това, защото не можаха да разчетат написаното от мен. Когато започнахме да зидаме в работилницата се справих много добре с първата задача – направа на стена. Нашата преподавателка по практика – г-жа Виолина Бибенова беше изумена и ме попита: „Ти сигурен ли си, че не си работил това досега“, даже извика директора…

Какво бихте посъветвали други хора, които все още се чудят дали да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация?

Ако имат желание за работа да се запишат. Що се отнася до строителството, това е единственият начин да си изкарваш хляба честно и с труд. В началото не беше лесно – започнах с една маламашка и една дрелка за 30 лева. Сега разполагам с инструменти за 20 000 лева и все намирам какво още да взема. Много искам да дойда в Плевен, да си видя училището, сигурно много неща са се променили. Ако не бяхте Вие щях да бъда с кравите, тъй като в нашия регион е развито най-вече земеделието и животновъдството.