"Работата на заварчика е скъпо платена, но иска доста четене" – Петър Илиев, фирма "Уолтопия" | ДП Българо-Германски център за професионално обучение клон Плевен
bgdeen
18
май
2021

„Работата на заварчика е скъпо платена, но иска доста четене“ – Петър Илиев, фирма „Уолтопия“

Потърсихме Петър Илиев, наш курсист, завършил успешно обучение по специалност „Заваряване“, тъй като неговите преподаватели г-н Стефчо Ерданосвски и инж. Георги Желков с радост споделиха преди няколко седмици, че той от доста време работи във фирма Уолтопия в гр. Летница, като наскоро даже бива повишен на по-висока позиция. Веднага се свързахме с г-н Илиев, който в откровен разговор ни разказва, как е стартирал своята кариера и каква е неговата формула на успеха.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Вие се преминахте обучение по Заваряване в ДП БГЦПО – Клон Плевен. Как се насочихте към тази специалност?

Петър Илиев: В бюрото по труда ми предложиха курс „Вътрешни ВиК мрежи“ и курс „Заваряване“, чудих се кой от двата да избера. Предпочетох заваряването, някак по интуиция и оттам ми хареса професията.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Лесно ли си намерихте работа след приключване на обучението?

Петър Илиев: Да, още на финалния изпит дойде представител на плевенска фирма и ме наеха да работя в София. Тази фирма обаче беше трети подизпълнител, не бях доволен от условията и се върнах след десет дни. Три дни след това видях обява в jobs.bg от фирма Уолтопия, гр. Летница. В началото ме наеха като Заварчик МИГ МАГ заваряване, правех кроене на ферми, заваряване и предмонтаж на стените за катерене. След предмонтажа остава само боя и експедиция. По онова време бяхме 30-40 човека в металния цех, а сега сме 100-140. Ръководството на фирмата много се интересува от своите работници.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Какво научихте по време на обучението?

Петър Илиев: Получих доста добра основа, преподавателите много ни „нахъсаха“, те са приказливи, убедителни, караха ни да изпитваме възхищение от работата. Всичко беше много добре като зала, машини и обстановка. Преподавателите са по-строги, научиха ни на дисциплина. Аз никога не съм бил лигав, но имаше момчета, които се промениха като поведение и то към по-добро. Мога да кажа, че откакто получих документа за правоспособност по заваряване, да не чуе зло, но няма как да остана без работа, постоянно ми звънят. Дори имаше един период, в който сам реших да си дам почивка и се регистрирах отново в бюрото по труда. Не беше изминал и месец и половина и ми се обадиха с предложение за работа на остров в Италия със заплата от 3000 лева, но не приех, тъй като искам да работя в България.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Какъв трябва да бъде добрият заварчик, според теб?

Петър Илиев: Много отдаден на професията, и да седне на маса, пак да говори за това. Да бъде спокоен и най-вече дисциплиниран, защото работата е много отговорна – не е като да наковеш един покрив, той да прокапе и ти да се върнеш да го поправиш.

Необходимо и желание за развитие – от „Уолтопия“ например ме изпратиха на курс за „Дефектоскопия“, получих международно признат документ, който ми помогна още повече да усъвършенствам уменията си. Сега съм началник на цех и от три месеца имам различни отговорности.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Какво бихте посъветвали други хора, които още се колебаят дали да се запишат в някакво професионално обучение?

Петър Илиев: Задължително да опитат, но да се отдадат изцяло на това нещо. Като излезеш от центъра започваш да трупаш опит – заварявал съм например селскостопанска техника –  и така добиваш самочувствие, за три-четири години можеш да изкараш сериозни доходи. Спомням си, че в нашата група бяхме трима много добри – аз останах да се развивам в заваряването, другият остана в металообработването, а третият започна в сферата на търговията, въпреки добрите си практически умения. На много хора не им се работи здраво в тази професия, затова има ниша. Работата е скъпо платена, но иска доста четене, постоянно се променят апаратите, изисква се смятане и геометрия.

P1200354