"Курсът за професионално обучение е стъпалото, на което всеки човек трябва да стъпи, за да се реализира в предпочитана от него работна сфера" – Лора Ивайлова, Дирекция "Бюро по труда", гр. Плевен. | ДП Българо-Германски център за професионално обучение клон Плевен
bgdeen
30
юли
2021

„Курсът за професионално обучение е стъпалото, на което всеки човек трябва да стъпи, за да се реализира в предпочитана от него работна сфера“ – Лора Ивайлова, Дирекция „Бюро по труда“, гр. Плевен.

За пореден път изкачвам стъпалата до Дирекция „Бюро по труда“ – гр. Плевен, институция, с която си сътрудничим от години с мисия обучение, квалификация на регистрираните лица и обратното им вливане в редиците на работещите. Този път обаче е някак по-специално. Вземам стъпалата на един дъх, защото бързам да се срещна с една от нашите курсистки, Лора Ивайлова, наскоро завършила спец. „Административно обслужване“ и веднага наета на работа в отдел „Посреднически услуги“. Охраната ме упътва любезно и ми казва да вляза в синята стая, вдясно. Вратата е широко отворена и младото и усмихнато момиче ме посреща с поздрав.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Здравейте, Лора. Бихте ли ми разказали, как стигнахте до тук, до назначение в Дирекция „Бюро по труда“, гр. Плевен?

Лора Ивайлова: Бях регистрирана в Дирекция „Бюро по труда“, гр. Долна Митрополия, и още по време на обучението по специалност „Административно обслужване“, професия „Офис секретар“ ми предложиха работа по програма „Старт в кариерата“. Два дни след като си взех дипломата, подадох заявление и ми предложиха три възможности за работа: В отдел „Активна политика на пазара на труда“, ДБТ Плевен; в отдел „Посреднически услуги“, ДБТ Плевен и към Дирекция „Социално подпомагане“, гр. Долна Митрополия, отдел „Закрила на детето“. Избрах „Посреднически услуги“ към дирекция „Бюро по труда, гр. Плевен и започнах работа на 01.03.2021 г. За мое щастие попаднах на много добри колеги, които бързо ме обучиха и веднага бях забелязана от ръководството като ми беше възложено да работя по програма „Заетост за теб“. По тази програма имаме договори с над 300 работодатели, има много документация, буквално „лягам и ставам със нея“.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Какво Ви накара да запишете обучение в ДП „Българо-германски център за професионално обучение“ – клон Плевен?

Лора Ивайлова: Отидох в дирекция „Бюро по труда“ – гр. Долна Митрополия за един обикновен подпис и г-жа Ивалина Цветкова, Главен експерт в отдел „Посреднически услуги“ ми разясни, че има професионални курсове, как стоят нещата, свързани с кандидатстването и включването в тях. Въпреки, че съм със завършено висше образование по специалност „Застраховане и социално дело“, моята цел беше, след майчинството, да си припомня нещата, да се социализирам и да се озова в една по-различна обстановка. Мога да кажа, че тези 4-ри месеца, през които беше проведено обучението, са ми били като практическа подготовка. Всичко, което преди не съм разбирала и не съм могла да направя, аз успях да направя по време на този курс.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Как протече самото обучение. Има ли нещо, което искате да споделите?

Лора Ивайлова: Срещнах се с много разнообразни хора, всички бяха по-големи от мен и можех да попия страшно много опит от всяка сфера на живот, включително и готварството. От преподавателите, особено ми допаднаха г-жа Ваня Иванова – много зареждащ човек, г-н Петър Минков – той ми е бил като лидер, невероятен човек и преподавател и инж. Виктор Цонев.  Накратко казано обучението далеч надмина моите очаквания. След професионалния курс имахме седемдневна ключова компетентност “Електронни таблици Excel” и това ми помогна да постигна една друга моя цел – опресняване на познанията по Excel. Преди никога не съм харесвала функциите, това ми е било като „препъни камък“, но г-н Петър Минков и г-н Виктор Цонев ме насърчиха. Като се захване човек с нещо и прецени, че трябва да го направи, го прави. Сега повечето документи, с които работя са ми на Excel. Оформям ги без никакви проблеми.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Какво бихте посъветвали други хора, които още се колебаят дали да се запишат в някакво професионално обучение?

Мечтите се сбъдват. Курсът за професионално обучение е стъпалото, на което всеки човек трябва да стъпи, за да се реализира в избраната от него работна сфера.

20210729_125151