Гледам на успеха като стълбица – казва Габи Бочева, собственик на "Bubble Nail Studio" | ДП Българо-Германски център за професионално обучение клон Плевен
bgdeen
16
мар
2021

Гледам на успеха като стълбица – казва Габи Бочева, собственик на „Bubble Nail Studio“

Преди няколко дни в ръцете ми попадна визитка на Bubble Nail Studio, новооткрит салон по маникюр в блока на Китайската стена, в близост до Violet Café Bar. Развълнува ме факта, че дизайна на визитката е направен по време на обучение по специалност „Малък и среден бизнес“ в нашия обучителен център от наша курсистка – Габи Бочева. Побързах да се срещна с нея, за да разбера малко повече за пътя, който е извървяла до отварянето на вратите на собствено студио.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Откъде се появи любовта и влечението към  маникюра?

Габи Бочева: Още от тинейджърските ми години. Записах се в техникум по ветеринарна медицина и въпросът ми на първия учебен ден беше „С маникюр може ли?“. Всички избухнаха в смях, но за мен това беше резонен въпрос, тъй като работата изисква спазване на правила за хигиена. До преди четири години експериментирах с ацетонови лакове, но поради масовото нашумяване на гел лаковете, започнах да поръчвам от сайтове и да правя маникюр на приятели и познати. Изглежда оставаха доволни, защото след тях продължаваха да идват и други с думите „Хайде на направиш и мен“. През този период не съм гледала на маникюра като на бизнес, но именно моите приятели и познати ме насърчиха: „Хайде да запишеш курс, не е толкова трудно“. Записах се в Българо-германския център в курса по маникюр и това беше едно голямо приключение за мен – да си с една група хора, които имат същите интереси и обсъждат детайлите на „занаята“ с много адреналин и емоция.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Обучението по маникюр е всъщност второ обучение, което Вие успешно завършвате в нашия обучителен център?

Габи Бочева:  Да, при  първото обучение, което завърших всичко стана по погрешка. Мой познат от Долни Дъбник ми разказа за възможностите за квалификация към бюрото по труда и аз подадох заявление за курс „Офис секретар“. След няколко дни ми се обадиха от бюрото и ме попитаха „Все още ли искате да участвате в курса?“ Отговорих положително, тъй като имах желание да се уча, бивша шивачка съм, но това  не е моето нещо и след съкращение във фирмата, в която работех, реших, че ще търся друго поле за изява. И така подписах договора си за обучение, като в последствие разбрах, че съм се озовала в курс за „Малък и среден бизнес“. Много си допаднахме и много бързо се сприятелихме с другите участници в обучението. Изключително съм доволна от преподавателите – от тях усвоих базови познания по счетоводство и днес съм горда, че сама мога да си направя баланс на фирмата. Всичко беше интересно за мен, вечер преглеждах материалите си, защото ми ставаше любопитна една или друга тема, исках да си припомня материала, учех с удоволствие. Запознах се с много хора от различни сфери и взаимно се насърчавахме и радвахме на успеха си. Виждам особено подобрение в себе си и начина си на мислене, в следствие на обучението по „Малък и среден бизнес“ . По моя бизнес проект работех с една съседка, която нямаше желание да стартира бизнес, но подкрепи моята идея за откриване на студио по маникюр. Стартирах и успешно проведох свое проучване за предпочитана от хората локация за салон по маникюр, направих дизайн на визитката на салона и измислих името – всичко това се случи по време на обучението!

ДП БГЦПО Клон Плевен: Как стигнахте до решението за започване на собствен бизнес?

Габи Бочева: За мен това беше преломен момент, в който осъзнах, че не искам повече да работя за някой друг, а за себе си. Моделът, който искам да изградя в очите на децата си е че когато правиш нещо, трябва да дадеш максимума от себе си. Казват, че в България малкият и средния бизнес изчезват, но много трудно си намерих свободно помещение в града. Бяхме стигнали до това да ходим пеша със съпруга ми и да търсим помещение под наем по старата главна. За мен локацията е важна, исках да има паркинг, кафе-аперитив и да не е шумна зоната, защото повечето хора идват заради тишината. Най-накрая се спрях на едно помещение в блока на китайската стена, привлече ме голямото пространство и факта че има много светлина.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Как подхождаш към клиентите. Имаш ли „малки тайни“?

Габи Бочева: Отношението към клиентите е малко по-лично, винаги намирам обща тема, за която да си говорим. Важно е клиентът като дойде да се чувства добре, да поеме от позитивната емоция. Самата аз не съм ходила на маникюр, с изключение на веднъж, когато се класирах като модел за демонстрация на известна марка лакове. Постоянно излизат нови марки, техники, декорации, няма как наведнъж да научиш всичко. Ние сме като лекарите, неминуемо трябва да сме в крак с новостите в бранша, затова участвам в уебинари за усвояване на нови техники или запознаване  с нови продукти. Работата на маникюриста е много отговорна, трябва да поддържаме висока хигиена. Има много неща, които могат да се направят по един нокът, но могат също така да се причинят травми, гъбични инфекции. Хубаво е че, по време на курса научих за използването на индивидуални инструменти за всеки клиент, които сега съхранявам в крафт пакети.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Откъде идва интересното име на салона „Bubble Nail Studio”?.  

Габи Бочева: Повечето салони са кръстени на името на маникюристката с добавка „Nails“, исках да измисля нещо по-различно. Жените обичат балончетата и цветни неща. Салонът работи от 20 дни и вече имам доста клиенти от квартала. Предлагам, маникюр, педикюр и парафинова терапия. Имам и други идеи за по-нататъшното ми развитие, но те са обвързани с финансиране, така че ще ги сбъдвам стъпка по стъпка.

ДП БГЦПО Клон Плевен: Какво ще посъветвате други хора, които се чудят дали да запишат някакво обучение?

Габи Бочева: Според мен винаги човек трябва да се надгражда, да иска повече, да стане като най-добрите. За съжаление малко късно разбрах, че трябва да работиш върху себе си, воден от някаква вътрешна душевна потребност. Най-голямото удовлетворение за мен е когато виждам подобрение в работата си.

P1200314 P1200308 P1200309