"Важно е да се квалифицираш и да продължаваш да повишаваш квалификацията си" – Александър Пецов, фирма "Метални конструкции – Плевен" ЕАД | ДП Българо-Германски център за професионално обучение клон Плевен
bgdeen
28
юли
2021

„Важно е да се квалифицираш и да продължаваш да повишаваш квалификацията си“ – Александър Пецов, фирма „Метални конструкции – Плевен“ ЕАД

Разговаряме с г-н Александър Пецов, който наскоро започна курс по ВИГ заваряване в ДП „Българо-германски център за професионално обучение“ – гр. Плевен. Той е успешно обучен от нашите преподаватели по метода ръчно електродъгово заваряване, но иска да повиши квалификацията си, воден от собственото си желание за развитие и усъвършенстване. Той определено е от хората, които имат идея за своето кариерно развитие и държат на фокус следващата си цел.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Какво Ви доведе в нашия обучителен център?

Александър Пецов: Бях изпратен от Дирекция „Бюро по труда“ – гр. Плевен, но решението ми да се обучавам за заварчик беше мое, затова се заинтересувах в бюрото по труда.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Как премина обучението?

Александър Пецов: Доста приятно, научих много неща и накрая ми стана мъчно, че се разделям с обучителния център, с преподавателите, със самата работилница.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Разкажете ни повече за трудовия си път до момента?

Александър Пецов:  През 2016 год. завърших средно общо образование и след неуспешен опит да започна работа в гр. Плевен, заминах с баща ми за Фленсбург, Германия. Там работих като шлайфист на кораби и фериботи, ново строителство (Flensburg Shippbuildng). Извършвах дейности като почистване, шлайфане, боядисване, друга фирма обаче се занимаваше със заваръчните дейности. Наблюдавах, как работят заварчиците и реших да се обуча и да се пробвам и аз. В последствие смених завода: Pappenburg Meyer Werft, шлайфах и боядисвах нов кораб за круизи. След три-четири години, през месец октомври 2019 г. заминах за Холандия, където работих известно време в същата сфера – този път на изследователски кораб Damen Ocean Explorer (Damen Ship Repair). Причината да се завърна в България беше решението ми да се квалифицирам в направление „Заваряване“ в Българо-германски център – клон Плевен.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Кое Ви беше най-интересно по време на обучението? И защо сега ВИГ?

Александър Пецов: Всичко ми беше интересно, най-вече начинът на преподаване на г-н Стефчо Ердановски – весело и забавно. Изучих метод ръчно-електродъгово заваряване, успоредно с това усвоих и метод МИГ МАГ. Ето ме сега през 2021 – идвам в курс по ВИГ заваряване, защото искам да съм най-добрия във всичко!

ДП БГЦПО – клон Плевен: Веднага ли започна работа, след завършване на обучението по заваряване?

Александър Пецов: Започнах в „Метални конструкции – Плевен“ ЕАД на 03.11.2021, две-три седмици след успешното завършване на курса по заваряване.

ДП БГЦПО – клон Плевен: Какво бихте посъветвали други хора, които още се колебаят дали да се запишат в някакво професионално обучение?

Александър Пецов: Трябва да се квалифицират в нещо и да продължават да повишават квалификацията си. Чуждият език също е важен.

 

P1200529 P1200543 P1200548